Dermatološki center DERM

Kožni rak

Na koži se pojavljajo različne vrste kožnega raka. Najpogostejši so:

  • bazalnocelični karcinom,
  • ploščatocelični karcinom in
  • melanom.


Spremembe, ki jih pri tem opazimo, so: ranica, ki se ne zaceli, mozoljček ali izrastek, ki se veča, znamenje, ki spremeni barvo,…

Bazalnocelični karcinom (bazaliom) se kaže kot ranica, ki se ne zaceli ali kot izrastek barve kože, ki se počasi veča, kasneje na površini lahko nastane krusta. Pojavlja se predvsem na obrazu in na hrbtu, to je na delih kože, ki so bolj izpostavljeni soncu. Pogosto raste nekaj let, ne da bi povzročal težave. Če se ga ne zdravi, se lahko razširi v globino in uniči spodaj ležeča tkiva. Običajno ne povzroča zasevkov, zdravljenje je učinkovito.

Ploščatocelični karcinom kože (spinaliom) je drugi najpogostejši maligni kožni tumor. Lahko nastane kjer koli na koži, tudi na soncu neizpostavljenih delih, pogosto tudi na ustnicah in uhljih.

Melanom je najbolj nevarna oblika kožnega raka. V približno 30% primerov se razvije v že obstoječem kožnem znamenju, v približno 70 % pa se pojavi kot novo znamenje kjerkoli na koži, lahko tudi na sluznicah. Hitro se razširi v sosednja tkiva in v različne organe, zato je umrljivost zaradi melanoma visoka. V rizično skupino spadajo ljudje, ki se izpostavljajo soncu, ljudje s svetlo poltjo in ljudje s številnimi pigmentnimi znamenji (več v prispevku Pigmentna znamenja).

Pri ljudeh, ki imajo številna pigmentna znamenja, jih je smiselno strokovno in natančno spremljati in opazovati njihovo »obnašanje«. V tem primeru opravljamo digitalne dermatoskopske preglede pigmentnih znamenj t.i. Bodyscan, kar nam omogoči zgodnje odkrivanje kožnega raka, predvsem melanoma (naredimo poslikavo znamenj in ob naslednjem pregledu primerjamo njihovo spreminjanje).

Kako samopregledovati znamenja?

Samopregled kože* naredimo s pomočjo ogledala in upoštevanja kriterijev ABCDE metode.
 

  Pozorno preglejte obraz, ne pozabite na ušesa in pri tem uporabite ogledalo. Preglejte tudi lasišče s pomočjo sušilnika za lase.
  Preglejte dlani in notranje strani podlakti in nadlakti. S pomočjo ogledala preglejte komolce in pazduhe.
  Preglejte vrat, trebuh in prsi (ženske naj pozorno pregledajo predel pod dojkami).
  Preglejte tilnik, ramena in hrbet pred ogledalom ob pomoči drugega, ročnega ogledala. Ne pozabite na zadnjo stran stegen, zadnjico in predel za ušesi.
  V sedečem položaju preglejte notranjo stran stegen, narte in podplate. Ne pozabite na nohte in predel spolovil, pri čemer uporabite ogledalo.


*Metodo priporoča Fundacija za boj proti kožnemu raku (The Skin Cancer Foundation).

Na katere znake moramo biti pozorni pri pregledovanju pigmentnih znamenj?

KJE SMO?

Blanka Zagoričnik Opara,
dr. med., specialistka
dermatovenerologinja

Barjanska cesta 62d
1000 Ljubljana
Telefon: 01/280-77-92
 

Zemljevid Podrobnejši zemljevid